15.11.14

Fakés (linzensoep)



Als ik zeg dat dit gerecht al eeuwenlang gegeten wordt, is daar niks aan overdreven. Al in de geschriften van Hippocrates (460 v.Chr. - 370 v.Chr.) (ja inderdaad het is die ene man van de eed die artsen overal ter wereld afleggen), vind je linzensoep terug. Hij schreef de soep voor ter versterking van de lever. 
Ook in geschriften van de natuur- en plantkundige Chrysippus (3e eeuw v.Chr.) wordt gesproken van een soep van bollen en linzen, die als een geschenk uit de hemel is in de barre winterkou. 
Hoewel linzensoep in de oudheid door de welgestelde Grieken als armeluisvoedsel werd gezien, kan niemand betwisten dat deze soep voedzaam, gezond en puur is. Linzensoep wordt in Griekenland ook als vaste prik gegeten tijdens vastenperiodes, wel zonder olijfolie in dat geval. Ik maak de soep gewoon wanneer ik er zin in heb. Met olijfolie. 
En veel liefde :-)


Duur: 60 minuten



Ingrediënten (voor een grote pan soep):
350gr groene linzen, gewassen en uitgelekt
150gr wortel, in plakjes
2 middelgrote uien, in stukjes
3 teentjes knoflook, fijngesneden
3 laurierbladeren
1tl peper
1tl oregano
1tl tijm
olijfolie
water
1,5el azijn
1,5tl zout

Bereiding:
Bedek een (soep)pan met een laagje olijfolie en fruit de wortel en ui glazig. 
Voeg knoflook en linzen toe en bak even mee.
Doe laurierbladeren, tijm, oregano en peper erbij en roer even door.
Vul de pan met water, zodat alles ruim onder water staat.
Breng aan de kook en laat doorkoken totdat de soep dik is geworden (dit zal afhankelijk van de linzen ongeveer 45min in beslag nemen).
Roer af en toe even door de soep om te voelen hoe het er met de dikte voor staat. 
Tegen het einde zul je merken dat je misschien wat water moet toevoegen, om het nog een soep te kunnen noemen. Gewoon doen.
Als na ongeveer 45min de linzen zacht zijn en de soep stevig, draai je het vuur uit.
Nu ga je de soep op smaak brengen. Gebruik hiervoor 1,5el olijfolie - 1,5el azijn en 1,5tl zout. Roer het goed door en je soep is klaar!

Je kunt de azijn op tafel zetten, zodat men naar wens nog een paar druppeltjes extra kan toevoegen. Ik houd ervan als mijn soep stevig op smaak is, maar er zullen ook mensen zijn voor wie de basis al goed genoeg is. 
Serveer er stevig brood bij, zoals bijvoorbeeld Turks brood of ciabatta. Deze soep is een maaltijd op zich, maar wil je het geheel een klein beetje meer sexy maken (want ja, sexy is deze soep niet), dan kun je er bijvoorbeeld nog vette vis bij serveren. 

Ik zou zeggen, kalí óreksi!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb jij er nog wat over te zeggen? Deel het hier!