8.11.14

Briám (vegetarische ovenschotel)


Briám is één van de vele Griekse vegetarische pareltjes die je, tenzij je weleens verwend wordt door een Griekse kok, waarschijnlijk nog niet kent. Het idee is supersimpel: gooi een bakplaat vol met groenten en aardappelen, ga wat anders doen, en na een tijdje heb je de meest heerlijke vegetarische ovenschotel die je maar kunt wensen!

Duur: 45-120 minuten (afhankelijk van de hoeveelheid die je maakt)

Ingrediënten (voor 4 porties als hoofdgerecht):
650gr aardappelen (vastkokend)
800gr courgette
300gr groene paprika
450gr aubergine
200gr uien (in ringen)
500gr tomaten
2 tenen knoflook (fijngesneden)
8el olijfolie
125ml water
1tl oregano
zout
peper
feta


Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden celcius (ik heb een heteluchtoven).
Snij al je groenten in plakken van ongeveer een halve centimeter. 
Vet je bakplaat in met olijfolie en gooi groenten, aardappelen  knoflook en ui op de plaat. Doe olijfolie, oregano, zout en peper erbij en meng alles goed door elkaar. 
Laat het goed gaar worden in de oven, het eindresultaat moet zacht zijn.

Mijn hoeveelheid had zeker 2 uur nodig in de oven. Dit was een beetje extreem en kan ook toevallig aan deze lading aardappelen/groenten hebben gelegen. Hoe meer ruimte je eten op de bakplaat heeft, hoe minder lang het in de oven nodig zal hebben. 
Controleer je eten af en toe en schep het dan ook even om. Zo krijgt alles op de bakplaat genoeg kans om goed gaar te worden. 



Laat je niet afschrikken door een eventueel langere bereidingstijd. Het enige wat dit gerecht nodig heeft is 5 minuten snijwerk en verder een hoop liefde. Er zijn zat dingen die je kan doen terwijl je eten lekker staat te garen en je huis zich vult met de overheerlijke geur van je briám. 
Dit gerecht is absoluut foolproof  en zal een dikke lach op je gezicht tevoorschijn toveren. Serveer een goed stuk feta erbij en... geniet!

Kalí óreksi!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb jij er nog wat over te zeggen? Deel het hier!