17.10.14

Tzatzíki



Er vinden veel misdaden plaats op deze wereld, maar fabriekstzatzíki is er één van de bovenste plank. Lichtelijk schandalig is het dan ook wel te noemen, het feit dat ik jullie nog niet verblijd heb met hét recept voor tzatzíki (spreek uit 'dzadzíki'). Wie weet hebben jullie al die tijd wel geteerd op tzatziki uit de supermarkt. In dat geval: sorry. 
Omdat het nooit te laat is om je leven te beteren, hierbij vandaag ons familierecept!

In Griekenland wordt voor tzatziki een speciaal soort yoghurt gebruikt, jaoerti sakoelas genaamd, wat "yoghurt uit de zak" betekent. Het is een supervette, maar overheerlijke yoghurt, die je vers op de kaasafdeling koopt. In Nederland benader je deze yoghurt het beste door het gebruik van 10% yoghurt. Hoewel de samenstelling van de tzatziki per streek en zelfs per huishouden kan verschilllen, is de strekking ervan overal hetzelfde. 


  



Duur: 5 minuten

Ingrediënten:
300 gram volle Griekse yoghurt, of magere franse kwark (voor wie op de lijn let)
5cm komkommer, geraspt en uitgelekt
1 teentje knoflook
1el verse fijngeknipte dille
1tl olijfolie
0,5tl (rodewijn)azijn
zout en peper naar smaak

Bereiding:
Doe de yoghurt of kwark in een kom. 
Schil en rasp de komkommer en wring vervolgens goed uit in een theedoek of dik stuk keukenpapier. Dit is van belang omdat de tzatziki anders enorm waterig wordt.
Doe de komkommer bij de yoghurt.
Pel en rasp een teentje knoflook fijn, en voeg dit toe aan de yoghurt.
Voeg de dille toe.
Doe nu de resterende ingrediënten erbij (olijfolie, azijn, peper, zout).
Roer alles goed door en proef of er nog meer zout en peper bij moet. 

Het is van belang dat de dille vers is. Wat ik altijd doe is een grote bos kopen op de markt of bij de turk, dit fijnsnijden/knippen en in een zak in de vriezer bewaren. Daar kun je dan echt minstens een half jaar mee vooruit. Ik geloof dat ze in de supermarkt ook weleens dille in de vriezer verkopen, dit zou je dan ook kunnen gebruiken. 

Ik kan bakken tegelijk van tzatzíki eten. Probeer het eens op je friet en je wil nooit meer in de buurt komen van mayonaise. Waarschuwing: je krijgt hier een enorme knoflookbek van. En dorst. Zet 's avonds een flesje water naast je bed neer en dwing je huisgenoten mee te eten. Zo overleef je en geniet je van tzatzíki!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb jij er nog wat over te zeggen? Deel het hier!