11.10.14

Fassolákia laderá


Fassolákia laderá is de Griekse benaming voor sperziebonen in tomatensaus (hoewel het woord 'tomatensaus' niet in de Griekse benaming voorkomt). Het is een klassiek gerecht dat voor mij de geest van de Griekse vegetarische keuken ademt. Mijn moeder kookte dit geregeld en ik vond het altijd een traktatie om te eten. Het verrassende ingrediënt in de saus is kaneel, maar als je een beetje bekend bent met de Griekse keuken weet je stiekem wel dat kaneel helemaal niet zo'n verrassing is! 
Hoewel je zou denken dat je gerecht hier een typische kaneelsmaak aan overhoudt, kan ik je verzekeren van het tegendeel. Als je niet weet dat het erin zit, proef je het niet. Maar... als het niet erin zit, proef je dat wel!

Je laat het gerecht net zo lang op het vuur, totdat je saus één is geworden met de sperziebonen en de aardappelen. Je wil dus geen losse sperziebonen met tomatensaus, maar je wil een eenheid op je bord. De aardappelen hoeven niet per se in het gerecht (in mijn kookbijbel staan ze er niet bij vermeld), maar mijn moeder doet ze er wel altijd in om het vullender te maken. En tsja... dan doe ik dat naar goed voorbeeld natuurlijk ook!
Vul het geheel aan tafel aan met een goed stuk feta en (turks) brood. 

Duur: 15 minuten voorbereiding + 45 minuten kooktijd

Ingrediënten (voor 4 personen):
1kg sperziebonen
400gr grote vastkokende aardappelen, geschild en in zessen gesneden 
2 blikken tomatenblokjes
1 blikje tomatenpuree
2 kleine rode uien, redelijk klein gesneden
2 teentjes knoflook, in plakjes
bosje bladpeterselie, kleingemaakt
1 (minstens) tl kaneel
2 tl suiker
zout
(witte) peper
olijfolie
water



Bereiding:
Begin met het verwijderen van de uiteinden van de sperziebonen. Omdat je veel sperziebonen nodig hebt ben je hier eventjes mee bezig. Je zou kunnen overwegen om diepvriessperziebonen te gebruiken. Ik heb daar zelf geen ervaring mee.
Snij de ui, knoflook en peterselie volgens aanwijzing. 
Schil en snij de aardappelen zoals aangegeven.
Zet een grote, diepe pan op het vuur. Bedek de bodem met een laag olijfolie. Dit lijkt misschien veel maar is essentieel voor dit gerecht!
Als de olie op temperatuur is fruit je een paar minuten lang de uien glazig.
Hierna voeg je de sperziebonen toe en roer je ze zo goed door de pan, dat ze een glanzend laagje van de olijfolie krijgen.
Voeg nu de knoflook toe en bak 2 minuutjes mee.
Doe de aardappelen, tomatenblokjes en tomatenpuree in de pan. Vul één van de twee lege tomatenblokjesblikjes met water en doe dit ook erbij. 
Nu doe je ook de peterselie, kaneel, suiker en zout en peper naar smaak erbij. 
Breng het geheel aan de kook en draai het vuur op zijn laagst wanneer het eenmaal kookt. 
Scherm de pan af met een deksel, maar laat een beetje ruimte over zodat het dampende vocht kans heeft te ontsnappen. 
Wanneer de aardappelen gaar zijn en de saus een geheel is geworden met de overige ingrediënten, is je gerecht klaar. 

Vergeet niet tussendoor te proeven! Soms zijn tomaten uit blik bijvoorbeeld erg zuur en zul je meer suiker nodig hebben om de saus diepte te geven en het zurige te verwijderen. Als je de saus flauw vindt, probeer dit dan niet alleen te balanceren met zout, maar ook met kaneel. Ik kan ook niet precies uitleggen hoe dat werkt, maar het werkt!

Succes en kalí óreksi!





1 opmerking:

Heb jij er nog wat over te zeggen? Deel het hier!