1.12.14

Tomatenrijst


Op de facebookpagina van Op z'n Grieks &zo kreeg ik een tijdje geleden de vraag hoe je tomatenrijst maakt. Als je weleens bij een Grieks restaurant in Nederland bent gaan eten, weet je vast wel waar ik het over heb. Tomatenrijst wordt hier vrijwel standaard samen met frietjes als bijgerecht geserveerd. In Griekenland worden verschillende recepten gebruikt voor tomatenrijst, sommige hebben een meer soepig eindresultaat, andere een steviger eindresultaat zoals op mijn foto.
Je zou deze rijst als bijgerecht kunnen serveren, maar aangevuld met een salade kan het ook prima als hoofdgerecht fungeren.
Speciaal voor Susanne Kuipers, maar stiekem voor jullie allemaal, mijn versie van tomatenrijst. 



Duur: 20-30 minuten

Ingrediënten:
0,5 rode puntpaprika of gewone rode paprika, in kleine stukjes
1 grote ui, in kleine stukjes
1 blik gepelde tomaten (ik gebruik gepelde pruimtomaten, die hebben iets meer smaak)
300 gram witte rijst
1 (groente)bouillonblokje
2tl suiker
300-400ml water
zout
peper
olijfolie

Bereiding:
Snij de paprika en ui.
Doe gepelde tomaten in een blender, pureer glad.
Vul het tomatensap in de blender met water aan tot je een hoeveelheid van ongeveer 750ml vocht in de blender hebt. 
Fruit in een pan bedekt met een laag olijfolie paprika en ui glazig. 
Doe de rijst erbij en bak even kort mee totdat de rijst begint te glanzen.
Nu doe je het tomatensap bij je rijst en breng je de rijst in het sap aan de kook. 
Los het bouillonblokje op in het kookvocht en voeg de suiker, en zout en peper naar smaak toe. 
Laat het geheel koken met het deksel op de pan, totdat de rijst het grootste deel van het vocht heeft opgenomen (dit duurt waarschijnlijk 10-15 minuten). 
Proef nu even of de rijst al gaar genoeg is. Zo niet, voeg dan extra water toe en laat nog even doorkoken totdat de rijst wel de juiste gaarheid heeft. 
Controleer of je rijst goed op smaak is, zo niet, voeg nog wat extra zout/suiker/peper toe naar wens. 

Let op! Je rijst is aan het einde van je kooksessie natter dan wanneer je gewoon standaard rijst kookt. Schrik hier niet van, na het koken zal de rijst nog wat extra vocht opzuigen en zo wordt je rijstgerecht uiteindelijk nog wat droger (zoals op de foto). 

Veel succes en kalí óreksi!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb jij er nog wat over te zeggen? Deel het hier!